Sunday, December 23, 2012

Automatul de cultura


La inceput a fost cuvantul. Sau litera, sau...si, si. Apoi au aparut si cartile, care de care mai pline de invataminte, care de care mai intelepte si care de care mai frumoase, mai elegante, mai legate in piele, mai cu foita cea mai fina...

Dar, cum toate's vechi si noua toate, tehnologia a avansat, iar cartile au tinut si ele pasul cum au putut si cum au stiut ele mai bine. 
Acum citim dand pagina de pe kindle, de pe telefon, marim fontul, imaginea...citim in metrou, citeste si cel de langa tine la cat de mare este ecranul unei tablete. Ne place sau nu, citim si noi ce citeste cel din stanga, probabil si cel din dreapta. Cu asa un gadget...e si pacat. Mergi cateva statii bune, tot apuci sa citesti cateva pagini. Eu, recunosc, citesc prin metrou, nu de pe tableta, ci direct din carti. Aleg carticele nu foarte groase si reusesc sa parcurg un roman in cateva zile. Bun si asa decat deloc, ca in rest nu prea apuc :(.

Tot din zona lecturilor automatizate, si tot la metrou, au aparut si automatele. Da, ati auzit bine, si nu e vorba de cele de la care, in schimbul a ceva lei, ne luam o apa sau un sandwich. Nu. E vorba de automatele la care bagi fise si pica carti! Chiar aseara am dat peste unul la Piata Unirii si da, a fost surprinzator sa gasesc un astfel de aparat, dar mai surprinzator a fost sa vad si ca era aproape gol! Continea titluri din diverse domenii, si poate ca o carte cu invataminte crestine nu prea se simtea in largul sau langa o carte despre menopauza, dar zau ca nici nu mai conteaza cata vreme lumea baga bani in aparatele astea doar ca sa se hraneasca spiritual, lasand stomacul si necesitatile de "prima mana" pe mai tarziu.
Apropo de automatul cu carti, pot sa spun ca si cartile "atarnatoare" din tren (deh, citim, dar mai mult furam, asa ca le legam ca sa fim siguri ca nu dispar chiar peste noapte :D) sunt rasfoite, daca nu chiar parcurse cu totul pana la destinatie. Cum trenurile cam au intarzieri date fiind conditiile meteo, ai sanse bune sa citesti vreo doua carti pana la Fagaras. Tot e bine. 

Inedite mi se par si acele barcode-uri pentru descarcat diverse scrieri si volume. Si daca tot avem smartphone-uri, va propun sa lasam Facebook-ul deoparte (bun si el, nu zic nu, la o adica, unde mai citesti la gramada atatea stiri?) si hai sa purcedem la batut Bucurestiul si tara cu metroul, cu trenul...Putem chiar sa fim surprinsi de cate vom afla pe drum.

Lumea stim ca merge la teatru; se joaca cu casa inchisa si asta e o realitate care ne bucura de ceva timp incoace. Poate, de acum incolo, chiar daca nu calcam atat de des in librarii si biblioteci, macar, in schimbul pretului unui bilet de tren sau al unei calatorii cu metroul, alegem sa ne incarcam cu util, cu frumos; in plus, ne si relaxam, pregatiti fiind pentru un maine al vietii cu tot cu stressul sau, de data asta insa infruntand provocarile mai puternici, mai plini de viata si, nu in ultimul rand, mai intelepti.

No comments:

Post a Comment

Adaugati un comentariu aici: