Friday, January 2, 2015

Ganduri despre feisbuc

Evident ca si eu utilizez cea mai incarcata, cea mai celebra, cea mai aglomerata si cea mai colorata retea de socializare a momentului.
Drept urmare, ma gandesc ca sunt indreptatita sa am si o parere despre dansa.

Si ca orice lucru pe lumea asta, reteaua in cauza vine la pachet si cu bune, si cu rele. Nu poate multumi pe toata lumea si nici nu are astfel de pretentii. Deocamdata e suficient de gratis, asta daca nu cauti sa te promovezi mai..."in forta".

M-am gandit la cateva avantaje si dezavantaje ale feisbucului nostru cel de toate zilele si o sa le si redau mai jos.

La categoria ''plusuri" as zice ca:

1. Te face sa socializezi cu orice pret. 
Asta pentru cand esti singur cuc, te-a parasit iubita/iubitul, parintii nu te mai inteleg defel, si te incui in camera ta cu laptopu'/telefonu' in brate, ca sa nu ii mai auzi strigand la tine; ori esti obez(a) si nimeni nu te mai crede ca de maine intri la cura si pana la anu' o sa fii in stare sa te dai jos din pat si singur, fara ajutor si fara targa.
Asadar, iti mai ramane unica portita de scapare, care, odata deschisa, iti va pune intreaga lume la picioare, o lume care te va accepta oricum ai fi pentru ca oricum n-are cum sa te cunoasca cu adevarat, asta daca tu nu tii neaparat, evident. 
Ce-i drept, ai avantajul ca poti sa-ti gasesti cucul-pereche pe oriunde in lume si sa faci transfer de grasime cu unul ceva mai slab care cauta sa mai puna cateva kilograme in plus. Daca dai peste vreun iancheu, poti chiar sa ii propui sa vina sa traga la o stana de pe la noi. E rustic si se mananca sanatos. 
Tu, in schimb, poti sa te bucuri de un revelion in Time Square cel mult, ca hamburgeri avem si noi. Ce rost are sa bati drumul pana in America pentru asta? Totusi, daca iti plac chinezii mai bine te abtii. La ei nu e feisbuc,  ca cica ar fi interzis.

2. Iti regasesti unele cunostinte pe care le credeai moarte.

Da, e adevarat. feisbucul poate sa invie mortii. La o simpla cautare si un simplu click poti sa dai peste verisoara fugita din tara si maritata pe un alt continent, de care nici mama-sa nu mai stie nimic de vreo doi ani. A incercat, biata femeie, sa isi gaseasca fiica si cu ajutorul retelei, doar ca fi-sa a pus-o pe lista neagra si i-a dat block. Nu mai vrea sa stie nimic de cea care i-a dat viata, doar era sa o omoare cand i-a zis ca e indragostita de un australian pe care l-a cunoscut pe feisbuc si ca si vrea sa plece dupa el!
Spre deosebire de mama cea ghinionista, tu ai avantajul ca verisoara cea fugara iti accepta cererea de prietenie. Doar va intelegeati bine pe cand erati mici si puneati impreuna pasta de dinti pe clante ca sa sufere adultii cei nesuferiti.

3. Prietenii virtuali pun poze si uite asa, afli si tu ce mai face unul sau altul.
In plus, daca intri si pe chat-ul privat, ai avantajul ca in urma unei scurte conversatii vei stii ca poza e pe bune si e si relativ noua. Protagonistul nici n-a murit, si nici nu s-a ingrasat excesiv (inca). 

4. Esti mereu informat si la curent cu noutatile.
Ai totul la indemana si la gramada. Dai "like" la ce te intereseaza si n-ai decat apoi sa-ti urmaresti "peretele". Stirea vine la tine, nu mai alergi tu dupa ea prin tot netul. Comod si eficient, zic.

5. Te poti juca orice.
Gasesti jocuri pentru toate varstele si gusturile. Joci cu prietenii si ai ambitia sa ii bati la scor. Va dati vieti unii la altii si deblocati nivelele superioare gratis. Buna treaba.

La categoria "minusuri" as zice ca:

1. Da dependenta.

Nu mai are nimeni dubii in acest sens. Reteaua te subjuga cu totul. Te droghezi, te simti bine, plutesti, esti fericit si cauti tot mai mult. Si ce se intampla atunci cand vrei tot mai mult? Te arzi. 
Ajungi numai asta sa faci, si ziua si noaptea. Sa socializezi cu nimeni si cu toti. Si daca tot te alienezi, treci si la punctul urmator:

2. Adio viata personala si infruntarea realizatii, asa cruda cum o fi ea.
Deodata nu mai ai prieteni reali cu care sa mananci o saorma la Dristor sau sa bei o bere in Centrul Vechi. Ai doar "prieteni" virtuali care zambesc satisfacuti din ale lor poze fara cusur. Si de aici...

3. ...te ancorezi intr-o lume ideala. 
Esti vrajit, te bucuri ca un copil pentru prietenii tai care si-au gasit jumatatea perfecta sau dimpotriva, ii invidiezi ce viata minunata au ei si ce trist esti tu. Si poate ca ei chiar au o viata perfecta, nu e exclus.
Dar ce te faci daca vreunul din feisbuchistii din lista ta e vreun criminal nedescoperit? La cat de bine ii cunosti pe unii dintre ei chiar nu e exclus...
...N-ati vazut ce frumosc zambesc in pozele postate domnisoarele care urmeaza sa fie ucise de iubitul cel gelos? Ati vazut voi fete strangulate care sa planga in poze inainte sa ajunga la inexorabilul sfarsit, anticipandu-l? Poate numai mama Omida are putea sa faca asta, doar sa aiba si ea cont de feisbuc. Si banuiesc ca are, dar n-am verificat.
Cel mult aflam la stiri, de la vreo cunostinta din viata reala, ca victima era din ce in ce mai trista in ultima vreme. Nu mai iesea deloc din casa (spusese asta in privat, tot pe feisbuc). Evident ca fata nu mai iesea din casa. Era preocupata sa stabileaza cu ala locatia unde sa-i ia nebunu' gatul.

4. Spatiul asa-zis privat nu e chiar asa de privat ci e de-a dreptul public si risti sa ai de a face cu legea daca scrii prostii.

Basca ca poti si sa ajungi la sapa de lemn daca "nefericitul" iti cere si despagubiri morale. O fi el nesimtit si te-a enervat, dar nu e si prost. L-a dus capul cat sa faca bani de pe urma "greselii" tale. Mai bine abtine-te cu comentariile anti, ca risti sa intri in faliment.

5. Hai la multi ani cu sanatate! 
Asa primesti urarile virtuale, alaturi de o fotografie care aproape ca vorbeste de la sine. Le primesti rapid si impersonal, ca de atfel toata lista ta de prieteni. Sau te trezesti ca te felicita de ziua ta vreo pagina care face reclama la sapunul ala pe care incerca fara succes sa ti-l vanda fara succes de lui bune.

Concluzie: Cam tot ce ne inconjoara a devenit virtual: prietenii, viata lor si a noastra, cozonacul de pe masa de Craciun, la fel si bradul (copiii inca se concep nevirtual, macar atat).

Ma intreb cand ne-om plictisi si de toate astea ca de atatea altele? Cand o sa ne apuce dorul de cei dragi intr-atat, incat in loc de un mesaj lasat pe pagina sa, sa punem pana pe telefon si sa il intrebam, "live", cum o mai duce? 
Poate ca o sa facem asta incepand de maine sau poate ca nu o vom mai face prea curand.
Poate doar sfarsitul lumii sa mai fie in stare sa puna capac retelei asteia serpuitoare, acaparatoare, care se tooot intinde la nesfarsit, sugerandu-ne necontenit prieteni noi, pagini noi...

Desi banuiesc ca si sfarsitul lumii o sa vina tot pe feisbuc. Daca n-ai cont, nici n-o sa stii ca urmeaza sa mori. Asa ca fa-ti un cont acum cat mai poti. Sau nu. Sau sterge-l pe cel pe care il ai deja. Ca nu se stie niciodata.

No comments:

Post a Comment

Adaugati un comentariu aici: