Saturday, March 3, 2012

POSTUL – Variatiuni pe aceeasi tema



A inceput, de o saptamana, postul Pastelui, stiut drept cel mai lung, cel mai aspru si cel mai greu de tinut dintre toate posturile ortodoxe. Dezlegarile la peste sunt putine, cu mult mai putine decat in postul Craciunului, de pilda.
Asa ca ii admir pe cei care reusesc – timp de 40 de zile – sa se abtina. Sa vedem, insa, de la ce se mai abtine lumea, si mai ales, cu ce se mai lauda ca se abtine...

Marea majoritate se abtine de la mancare. Din nefericire ,probabil si din slabiciune, unii dintre ei se si lauda cu asta, dupa cum spuneam, si atunci zau ca nu mai inteleg care e substratul religios al acestei optiuni, presupundand ca in acest demers ca exista vreo legatura cu Divinul.

Altii se abtin de la mancare si sex, altii renunta la unele dependente total inedite: de exemplu, la telefonul mobil! Si asta o spune un preot mai…open-minded, sa zic asa.
Eu, anul asta, ma incadrez la categoria lacto-vegetariana. Am renuntat la carne, desi cei care ma cunosc stiu ca sunt o mare amatoare de carne de miel si oaie, si recunosc, pot renunta la orice fel de proteina animala, mai putin insa la cea provenind din sursa ovina. Ma lasam de mult de carne daca nu era Noe asa de hotarat sa ia si o oaie pe corabia sa. Ei, lasa, ca nu moare nimeni din abstinenta unui luni si jumatate!
Dincolo de conotatia religioasa a purificarii spirituale, postul este si o ocazie buna sa mai taiem din toxine, sa ne intoarcem spre vegetal si natural.
Pana la urma, la ce renunta fiecare in materie de nevoi primare imediate e o chestiune de vointa si de optiune personala. La ce nu ar trebui sa facem insa rabat, si nici sa punem la indoiala necesitatea conformarii, este propriul comportament si atitudinea pe care le afisam in jur.
Bine ar fi sa ne straduim, macar pe parcursul celor 40 de zile, sa pretuim mai mult, sa imbogatim relatiile cu semenii, sa fim mai buni, mai binevoitori, sa nu ne mai suparam nici pe noi si nici pe restul, sa ne alegem cu grija cuvintele si sa le folosim doar in scopuri de innobilare.
Poate ca, dupa inca un post ca acesta, nu ne vom mai transforma inapoi in broaste. Poate ca vom ramane printi. Poate. Sa ne rugam la Dumnezeu sa ne dea aceasta putere.

No comments:

Post a Comment

Adaugati un comentariu aici: