Wednesday, June 30, 2021

Pastila dulce de...miercuri

Pastila zilei de azi e mai dulce ca cea din restul zilelor si pastilelor aferente pentru ca se refera la inghetata, dulcele de vara preferat al omului (si nu numai!).

Mi-a venit sa scriu despre inghetata in urma unei postari a doamnei doctor Bilic in care dansa ne arata cam cat de rau ne ingrasa diferitele tipuri de inghetata si cat de mult zahar si grasimi contine desertul asta despre care nu stiu sa fie careva caruia sa nu ii placa! Ei bine, postarea era in principal despre asta: Sa avem grija ce tip/cantitate de inghetata alegem in functie de silueta pe care ne-o dorim. Dar bineinteles ca asta nu a fost suficient pentru "doamnele" de serviciu, vajnicele aparatoare ale mancatului sanatos. Vai, cum e posibil ca o doamna doctor la asa un nivel sa nu pomeneasca nimic despre E-urile continute de inghetata! Nu e posibil asa ceva, soro, blasfemie pura, zau, asa!

Da, nene, Mihaela Bilic nu a pomenit de E-urile din inghetata, e adevarat. Si da, e plin de E-uri in cam tot ce alegem sa cumparam de pe rafturile supermarket-urilor, si da e plin de chimicale in tot ce e procesat, nimeni nu contesta lucrul asta. Dar ce voia doamna doctor sa arate de fapt prin postarea sa e ca daca tot alegem sa mancam inghetata din comert (oricum toti o facem mai devreme sau mai tarziu, cu exceptii, evident, ca peste tot) macar sa o facem in cunostinta de cauza si intr-un mod responsabil. Atat, asta era scopul postarii. Pentru ca, nu-i asa, daca iti pierzi placerea de a manca, e foarte greu sa controlezi ce bagi in gura zilnic. Ca orice placere pe care o pierzi de altfel, e dificil sa te mentii pe linia de plutire cu ceea ce e corect, moral si devreme acasa, daca mereu ai interdictie la cate ceva.

Cam asa si cu zaharul. Da, evident ca daca iti faci acasa inghetata ta personalizata poti decide cat zahar sa pui in ea, cu conditia sa nu uiti nici de cantitatea de grasimi folosita (unt, smantana etc) ca o dai din lac in put: Mai amani cancerul, dar o dai in obezitate. Da, e frumos asa si e sanatos, e idilic chiar, nu zic nu. Ai caloriile sub control, nivelul glicemiei deopotriva. Gata, s-a rezolvat optim cu sanatatea, o sa traiesti cat domnul Mihai Sora daca nu si mai bine, ceea ce eu chiar iti doresc. Dar sa nu uitam totusi ca omu' e vesnic supus greselii si mai calca si stramb cand si cand, fara sa moara neaparat din asta. Si uite ca tocmai a inceput sezonul de plaja, iar mi-e greu sa cred ca voi, astea, gospodinele "bio" nu sunteti tentate de nicio culoare sa degustati un cornet de inghetata pe plaja sub umbreluta intelegatoare si protectare, atat cat sa va mai racoriti nitelus intr-o zi caniculara de vara.

Vorba lui Oscar Wilde:

“The only way to get rid of a temptation is to yield to it. Resist it, and your soul grows sick with longing for the things it has forbidden to itself, with desire for what its monstrous laws have made monstrous and unlawful.”

No comments:

Post a Comment

Adaugati un comentariu aici: