Monday, December 5, 2011

O diva la Bucuresti



Tinerii (“optzecistii”, cum ar zice un bun prieten al meu) din ziua de azi nu au auzit de ea, de Nana.
Este vorba de Nana Mouskouri, o solista originara din Grecia (astazi stabilita la Geneva, In Elvetia), o artista completa cu studii de opera la Conservatorul atenian, cu o cariera muzicala ce se intinde de-a lungul a 5 decenii si 400 milioane de discuri vandute in toata lume, fiind una dintre cele mai bine vandute artiste din toate timpurile!
Nana Mouskouri ne-a cantat (si incantat!) inregistrand albume in greaca, franceza, engleza, germana, olandeza, italiana, portugheza, spaniola, ebraica, galeza, si chiar in chineza mandarina, maori sau turca.
De-a lungul timpului, Nana a cântat alături de Elvis Presley, Julio Iglesias, Gheorghe Zamfir şi alţi artişti celebri.

Din 1993, este ambasador UNICEF cu drepturi depline, preluand atributiile actritei Audrey Hepburn la moartea acesteia.
Aseara, la Sala Palatului, am avut imensa sansa, onoarea de a vedea pe diva Nana Moskouri la prima sa aparitie muzicala pe o scena din Romania.
A fost un concert extraordinar, cu o sala plina pana la refuz, cu spectatori veniti din toate colturile lumii.

Nana a intrat pe scena pasind usor, imbracata in cea mai frumoasa rochie pe care am vazut-o vreodata, care, pur si simplu, iti taia rasuflarea. Eu stateam foarte departe de scena dar cu toate astea, pot sa va spun ca, si asa, aparitia diafana, sublima a Nanei a transformat pur si simplu o sala gemand de oameni intr-un glob stralucitor, invaluit in lumina ce nu se poate reda in simple cuvinte…

Purta o rochie alba, vaporoasa, cu maneci largi (creatie a lui Jean-Paul Gaultier, bun prieten cu solista, care, de altfel, s-a si aflat, aseara, in sala!).
Atunci cand canta foarte sus, cu emotie extrema, cu pasiune, ridica mainile, si parca parea o pasare ce isi deschide aripile catre Dumnezeu, intru ruga pentru speranta si iubire, asa cum ne spunea chiar ea, cand in franceza, cand in engleza (in engleza, avea un accent grecesc delicios!)…muzica este un curcubeu de culori, muzica este un limbaj unic al iubirii, mai ales pentru noi, cei din Balcani si zona mediteraneana…

Minunat a fost si faptul ca a cantat cu un band multi national precum muzica sa. Doi francezi, un italian si doi greci cantand live la instrumente specifice grecesti precum Bouzouki (un fel de chitara), Karamoudza (tobe), Lavouto (lauta greceasca).

In prima parte a concertului, am ascultat muzica de pe noul album lansat anul acesta, iar in partea a doua, schimbata intr-o alta tinuta rosie splendida, diva a interpretat melodii celebre ca Amazing grace, Smoke gets in your eyes sau Guantanamera.


Seara s-a incheiat in aplauzele prelungite minute in sir, venite din partea unui public in extaz, ridicat in picioare. 4000 de oameni strigand intr-un singur glas: “Bravo!"

La final, cei mai buni dintre noi i-au asezat flori la picioare (la propriu!),dar niciuna dintre ele nu a putut-o intrece, pana la urma, in frumusete pe ea, pe Nana Mouskouri.

Multumim, Nana, pentru o seara de iarna de poveste!


1 comment:

  1. Multumim draga mea. Multumim noi optzecistii carora le deschizii ochii si pe care ii inveti atat de frumos! Multumim ca ne impartasesti si noua din experienta de viata, cultura si inteligenta ta!

    ReplyDelete

Adaugati un comentariu aici: