Saturday, December 17, 2011

Realitatea mea, realitatea ta, realitatea noastra

Realitatea este, cu siguranta, o chestiune de perceptie la nivel personal. Au demonstrat-o altii inaintea noastra, psihologi, psihiatri si altii preocupati de acest subiect, nu mai insistam acum pe acest subiect.

Pornind insa de la aceasta demonstratie, am putea deduce ca perceptia intima a realului are la baza doza de optimism sau pesimism a fiecaruia. Mai departe, putem spune ca a avea “simtul realitatii” inseamna, de fapt, a trai in prezent, a fi acum si aici cu trupul, mintea si spiritul deopotriva.

Traind in prezent, amintirile neplacute, dureroase raman acolo unde trebuie sa ramana si unde le este locul – in trecut – iar viitorul nu mai constituie o perspectiva sumbra, cata vreme el nu exista, nu s-a consumat inca, iar ceea ce se va intampla la un moment dat in viitor poate fi total diferit de perceptia noastra de acum despre ce va fi. Obstacolele pe care le preconizam atunci cand traim vesnic cu gandul la ce va fi peste o ora, sau maine, sau peste un an practic dispar, nemaiexistand sustinerea mentala pentru un asemenea demers aproape utopic (o spune si dl Plesu in "Despre frumusetea uitata a vietii", o spunem si noi, caci mare dreptate are dansul, si ce bine e sa ne deschida cineva, asa, ochii cu adevarat).

Si totusi, la ce ne foloseste voluptatea realului? Poate e mult spus "voluptate"; ar putea fi confundata cu fericirea. Realul constientizat si asumat are insa ca efect momentele traite la cote maxime, dar nu neaparat si momentele fericite.

Atunci, un prezent crud ce semnificatie pozitiva poate avea? Avantajul, daca il putem numi asa, este ca vom trai durerea strict ATUNCI cand actioneaza in forta asupra noastra, nu si in trecut si mai ales, nu si in viitor, pentru ca, reusind sa localizam sursa durerii si astfel sa o suspendam, o vom putea delimita clar in timp, si ii vom putea, totodata, controla impactul in aparenta imprevizibil. Ne putem folosi de aceasta zona mediana a temporalitatii, care este prezentul, pentru a ingradi universul suferintei sau, dimpotriva, pentru a putea trai cat mai intens clipele de fericire si de extaz.

Prezentul este, cu alte cuvinte, un instrument practic si util la indemana oricui, care, utilizat riguros si consecvent, poate avea drept consecinta instaurarea unei anumite conduite, a unei disciplinari temeinice la nivel psihic, lucru ce confera un plus de valoare trairii si gandirii precum si corelarii evidente dintre cele doua, strict orientata catre imbunatatirea sanatatii mentale, si implicit, a calitatii vietii.

Cum ramane insa, cu visarea, cu dorintele noastre cele mai adanci? Evident, nu spune nimeni sa nu mai visam sau sa nu ne mai dorim nimic alegand, in schimb, sa traim o realitate rudimentara si complet neprelucrata la nivel mental (nu ma refer aici la activitatea onirica din timpul noptii, unde nu se poate interveni in mod voit), ci sa optam pentru alternativa pragmatica a visarii constiente in acelasi spirit al momentului prezent, visul si numai visul in discutie fiind unica preocupare pana la deplasarea sa din zona imediatului. Cu siguranta ca un astfel de vis “muncit” pana in cel mai mic detaliu, imbogatit, pregatit virtuos pana la faza sa benefica de epuizare va avea mult mai multe sanse sa devina realitatea unui prezent viitor desavarsit, complet si mai ales implinitor.

Pentru ca, nu-i asa, visele frumoase atrag dupa sine o serie de fapte uimitoare, de care nu ne-am fi crezut in stare in conditii normale si deloc spectaculoase de vietuire.
Vorbim, de fapt, de transformarea banalului, a rutinei ancestral perpetuate,  in absolutul, sublimul sau corespondent prezent. Legea atractiei functioneaza la foc continuu, in toate planurile si la toate nivelele cotidianului.
Educandu-ne si invatand cum sa ne pregatim optim bagajul mental pentru a putea fi mereu prezenti, si in acelasi timp, participanti la un real in mod intelept croit, vom putea, pe mai departe, sa ii influentam si pe ceilalti, invitandu-i sa urmeze aceleasi directii aparent inovatoare, producatoare de material real benefic, reusind astfel, impreuna si doar printr-o vointa comuna, universala, sa transformam contextul prezentului intr-o realitate senina, accesibila si usor digerabila la nivel individual.

No comments:

Post a Comment

Adaugati un comentariu aici: